Czas pożegnań
fot. KP
Uroczysty przebieg miała środowa sesja gminy Dobrcz.
Była to ostatnia sesja rady wyłonionej w zeszłym roku w przedterminowych wyborach. Obrady ograniczono do minimum. Sprawozdania z zakończonej kadencji złożyli przewodniczący komisji: rewizyjnej, budżetu i spraw gospodarczych oraz oświaty i spraw społecznych. Swoje sprawozdanie złożył również przewodniczący rady Antoni Bigaj. Na koniec przewodniczący Bigaj wręczył radnym oraz ustępującemu wójtowi gminy Dobrcz, Krzysztofowi Szali albumy poświęcone 100-leciu odzyskania przez Polskę niepodległości. Wójt Szala, który po przegranych wyborach przechodzi na emeryturę, podziękował za 20-letnią współpracę radzie oraz pracownikom urzędu i sołtysom. Ustępujący włodarz Dobrcza otrzymał kwiaty i życzenia od przedstawicieli sołtysów, radnych, pracowników urzędu gminy i dyrektorów szkół.
Radna Marzena Żmuda-Czekaj (nie została wybrana do rady) również podziękowała za współpracę i obdarowała radnych upieczonymi własnoręcznie ciastkami.
Co ciekawe sesja zgodnie z wprowadzonymi przez Sejm wymogami była nagrywana i prowadzono z niej transmisję.
Przewodniczący Bigaj zapowiedział, że po rozmowie z komisarzem wyborczym termin sesji wyznaczono na 23 listopada (piątek) o godz. 10.00 w Gminnym Ośrodku Kultury w Dobrczu. Podczas sesji zaprzysiężona zostanie nowa gminna rada i nowy wójt Andrzej Berdych. Zarówno wójt jak i rada sprawować będą mandat przez pięcioletnią kadencję.
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły
Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!