Dodatek węglowy – komu się należy i kiedy składać wnioski?

fot. pixabay
Rząd we wtorek 19 lipca 2022 r. przyjął projekt ws. jednorazowego dodatku# węglowego, który wyniesie 3 tys. zł. Dodatek będzie przysługiwał gospodarstwom, w których głównym źródłem ogrzewania jest piec na węgiel. Proponowane wsparcie finansowe ma na celu wspomóc budżety domowe oraz zwiększyć poczucie bezpieczeństwa energetycznego i socjalnego.
Dla kogo dodatek węgolowy?
Jeśli sejm przegłosuje nowe przepisy, dodatek węglowy trafi do wszystkich, dla których głównym źródłem ogrzewania jest:
- kocioł na paliwo stałe
- kominek r.
- koza
- ogrzewacz powietrza
- trzon kuchenny
- piecokuchnia
- kuchnia węglowa
- piec kaflowy na paliwo stałe.
Węgiel, brykiet lub pellet, których dotyczy dopłata, muszą zawierać co najmniej 85 proc. węgla kamiennego. Dodatek węglowy ma być zwolniony z podatku. Nie będzie też podlegał egzekucji.
Kiedy można będzie składać wniosek o przyznanie dodatku węglowego?
Wnioski o wypłatę dodatku węglowego będzie można składać w Gminie zaraz po wejściu w życie nowej ustawy, aż do 30 listopada 2022 r. Warunkiem otrzymania dodatku węglowego będzie wpis lub zgłoszenie źródła ogrzewania do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków (CEEB).
Projekt ustawy o dodatku węglowym można przeczytać tutaj.
Materiał: UG w Nowej Wsi Wielkiej
Czytaj również
- Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki
- Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych”. Obchodzony od 2011 roku
- W 2021 roku prawie 70 proc. wydanych zezwoleń na pracę dot. obywateli Ukrainy
- Dołącz do akcji i wywieś flagę. Świętujmy razem 2 maja!
- Koszyczek pełen symboli. Czego nie powinno zabraknąć?
Dodaj komentarz
Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!