Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
12 sierpnia 2021

Dostawczak z nielegalnym suszem. Skarb Państwa straciłby ponad 630 tys. zł

fot. pow.

fot. pow.

Funkcjonariusze kujawsko-pomorskiej Krajowej# Administracji Skarbowej przechwycili w trakcie kontroli drogowej ponad tonę nielegalnego suszu tytoniowego. Gdyby towar trafił na czarny rynek, Skarb Państwa straciłby ponad 630 tys. złotych z tytułu niezapłaconych podatków.

Przed kilkoma dniami funkcjonariusze kujawsko-pomorskiej Krajowej Administracji Skarbowej monitorowali przewóz towarów na drodze krajowej nr 25 w okolicach miejscowości Brzoza.
W trakcie działań kontrolnych, patrol Służby Celno-Skarbowej zatrzymał samochód dostawczy, którego kierowca nie potrafił wyjaśnić jaki ładunek przewozi i nie posiadał żadnych dokumentów na transportowany towar.

W skontrolowanym pojeździe funkcjonariusze KAS znaleźli 50 worków foliowych, w których znajdował susz tytoniowy oraz 7 balotów sprasowanych liści tytoniowych bez wymaganych znaków akcyzy.

Mundurowi łącznie zabezpieczyli 1162 kg nielegalnego suszu, na którym ciążą należności podatkowe w wysokości ponad 630 tys. złotych.

Z takiej ilości tytoniu można by wyprodukować ponad 1 mln sztuk papierosów.

Zatrzymanemu 37-letniemu bydgoszczaninowi, kierowcy samochodu dostawczego, zostały postawione zarzuty. Na poczet postępowania zarekwirowano pojazd służący do popełnienia przestępstwa.

Postępowanie prowadzi Kujawsko-Pomorski Urząd Celno-Skarbowy w Toruniu.


Materiał: Bartosz Stróżyński /Rzecznik prasowy IAS w Bydgoszczy

 

Oceń artykuł: 4 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)