Dziś mamy 24 kwietnia 2024, środa, imieniny obchodzą:
27 czerwca 2022

Jarmark Produktów Lokalnych. Rozstrzygnięto konkurs „Smak Trzech Dolin”

fot. KP

fot. KP

W sobotę 25 czerwca w Sicienku miał miejsce Jarmark Produktów Lokalnych. Była to# druga edycja tej imprezy. Na kilkudziesięciu stoiskach znalazły się produkty kuchni lokalnej oraz wyroby rękodzielnicze. Na smakoszy czekały m.in. wędliny, dżemy, miody, soki tłoczone, domowe ciasta.

Jarmark produktów lokalnych przyciągnął do Parku przy Izbie Tradycji Kulturalnej w Sicienku gości z całego regionu. Wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje. Zainteresowani mogli skorzystać z porady dietetyka klinicznego, zrobić pamiątkowe zdjęcie z sową i z alpakami czy też odwiedzić stanowisko przygotowane przez Polski Związek Łowiecki.

Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny „Od szparaga do rabarbaru” przygotowany przez Szefa Kuchni Karczmy Rzym Dariusza Gibasa. Uczestnicy mogli skosztować wyjątkowych potraw - zielonych szparagów z wędzonym majonezem i duszonego rabarbaru w miodzie z kruszonką i pudrem z lubczyku.

Wydarzeniu towarzyszyło sympozjum hotelarskie pt.: Przyszłość hotelarstwa w kontekście eko i agroturystyki. Laureatom XIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej wręczono puchary. Kolejną atrakcją wzbudzającą niemałe emocje wśród uczestników był konkurs picia soków na czas. Soki 100%, tłoczone na zimno (owoce bez dodatku wody, cukru czy jakichkolwiek konserwantów) ufundowała Grupa Producentów Owoców Galster. Zwyciężyli w kategorii dorośli: Józef Przytarski, Bogdan Nowakowski, Krzysztof Hyżyk. W kategorii dzieci zwyciężyli: Daryna Peresada, Franciszek Sobieski, Jeremiasz Przytarski. Lody zROLLSowani (lody tajskie) były dużą niespodzianką dla najmłodszych.

Kulminacyjnym punktem jarmarku, był konkurs w ramach, którego zaprezentowano potrawy podzielone na cztery kategorie. Komisja konkursowa w składzie: Waldemar Sieńko, Justyna Ormanowska, Paweł Zuehlke, Joanna Franczak przydzieliła wspaniałe nagrody ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny”. Wójt gminy Sicienko Piotr Chudzyński ufundował nagrodę publiczności.

Wyniki konkursu „Smak Trzech Dolin”:

Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. kiełbasa, ser)

Pierwsze miejsce: Janusz i Barbara Adamczyk Sery Adamczyk - Ser Pielgrzym
Drugie miejsce: Arleta Bruska - Polędwiczki na maśle smażone
Trzecie miejsce: Leokadia i Wiesław Wysoccy - Półgęsek

Kategoria: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego (służący do przygotowania potrawy lub będący gotowym do spożycia np. sos, przetwory warzywno-owocowe)

Pierwsze miejsce: Winnica pod Jabłonią - Plażowe różowe wino wytrawne
Drugie miejsce: Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku - Smalec z fasoli
Trzecie miejsce: Specjały spod Strzechy - Przysmak chrzanowy do mięs i wędlin

Kategoria: gotowe potrawy (np. schab ze śliwkami i kapustą, zupy, gotowe dania obiadowe, itp.)
Pierwsze miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Słonecznik” w Białych Błotach – Kwaśnica Kujawska
Drugie miejsce: Stowarzyszenie „Aktywne Trzemiętowo” - Chłodnik
Trzecie miejsce: Jolanta Grygiel – Pierogi z pokrzywą i serem

Kategoria: produkty mieszane, w tym ciasta, desery i napoje
Pierwsze miejsce: Marta Borowicz - Bezowa słodycz z owocami z sicieńskich sadów i ogrodów
Drugie miejsce: Maria Modrakowska - Placuszki z kwiatem akacji podane z syropem akacjowym
Trzecie miejsce: Brzad Susz Owocowy Morzewiec - Suszona śliwka i suszone jabłko w belgijskiej czekoladzie

Z 62 potraw i produktów zgłoszonych do konkursu ochotnicy (trzy osoby), wybrały potrawę publiczności. Nagrodę publiczności przyznano Hannie Łassie za „Oszukany zraz Babci Hani”.

Po rozdaniu nagród nastąpiła degustacja wszystkich potraw pokonkursowych. Dziękujemy za obecności i do zobaczenia za rok.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)