Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
17 czerwca 2022

Miejscowi laureaci nagród Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego

fot. UG w Dobrczu

fot. UG w Dobrczu

W amfiteatrze Muzeum Etnograficznego w Toruniu odbyła się# 14 czerwca br. gala Nagród Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Podczas uroczystości prestiżowe wyróżnienia odebrali autorzy najbardziej wartościowych przedsięwzięć w trzynastu obszarach działalności publicznej, społecznej i gospodarczej za lata 2020 i 2021.

Z gminy Dobrcz na wniosek Wójta Gminy Dobrcz Andrzeja Berdycha laureatami w kategorii promocja województwa zostali Państwo Anna i Jan Iwanowscy.

Opis działalności:
Anna i Jan Iwanowscy (Strzelce Dolne, powiat bydgoski, sadownicy, właściciele Gospodarstwa Agroturystycznego Śliwkowy Sad, działacze społeczni, inicjatorzy utworzenia Stowarzyszenia Strzelecka Dolina) – za coroczną organizację „Święta Śliwki”, które odgrywa znaczącą rolę w promocji województwa oraz za reprezentowanie regionu i kraju na międzynarodowych festiwalach i targach. Państwo Iwanowscy swoimi działaniami dbają o kultywowanie tradycyjnej kuchni regionalnej, odnowili dawny sposób smażenia powideł śliwkowych. Podczas Święta Śliwki propagują ekologiczne, pozbawione chemicznych dodatków, regionalne wyroby. Wydarzenie przyczynia się do integracji lokalnych wspólnot. Ponadto Iwanowscy otaczają wsparciem potrzebujących, aktualnie pomagają rodzinom z Ukrainy.

Ponadto z gminy Dobrcz nagrodę w kategorii rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich otrzymał Pan Tomasz Michalik.

Opis działalności:
Tomasz Michalik (prezes Vitroflora Sp. z o.o., Trzęsacz, powiat bydgoski) – za utworzenie w 2006 roku Grupy Producentów Vitroflora Sp. z o.o., rozwój grupy firm ogrodniczych Vitroflora, doprowadzenie jej do pozycji lidera wśród producentów oraz dystrybutorów sadzonek roślin ozdobnych na rynku europejskim. Od 2006 roku pełni funkcję prezesa spółki, która zyskała status silnej grupy zakupowej i sprzedażowej. Część wypracowanych zysków konsekwentnie przeznacza na rozwój przedsiębiorstwa. Od wielu lat w firmie realizowane są projekty badawczo-rozwojowe, dzięki którym doskonalona jest hodowla oraz technologia uprawy. Stworzono, a potem też rozbudowano obiekty magazynowe dla siewek i sadzonek produkowanych w gospodarstwach udziałowców. Tomasz Michalik jako prezes wdraża i inspiruje kolejnych pracowników, co skutkuje wysokimi wynikami ekonomicznymi przedsiębiorstwa oraz jego stabilną pozycją na rynku krajowym i europejskim.

Materiał: UG w Dobrczu

Oceń artykuł: 4 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Cenne znaleziska. Epoka brązu w Popowie nad Gopłem

"To co znalazłam od razu wydało mi się starożytne, jednak dopiero archeolodzy określili #dokładnie ich pochodzenie i przeznaczenie. To grot i skrobak z epoki brązu" – mówi Anna Dąbrowska, członek Stowarzyszenia Historyczno - Archeologicznego „Bractwo” z województwa Kujawsko - Pomorskiego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)