Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
29 listopada 2021

Po co jeżowi tyle igieł? Dzień jeża w podstawówce

fot. Szkoła Podstawowa im. Ligi Kobiet Polskich w Kozielcu

fot. Szkoła Podstawowa im. Ligi Kobiet Polskich w Kozielcu

Jak jeże zbierają zapasy na zimę? Co jedzą? Gdzie tuptają i jak tuptają? 10 listopada skorzystano z# okazji i podczas Dnia Jeża i zorganizowano w Szkole Podstawowej im. Ligi Kobiet Polskich zajęcia skoncentrowane na szukaniu tychże odpowiedzi.

Zajęcia zostały wpisały się w edukację ekologiczną. Uczniowie nauczyli się czemu jeże są pożyteczne, w jakim środowisku one żyją, co lubią jeść, jak się poruszają i że są pod ochroną. Z okazji tego dnia dzieci konstruowały wymyślne zwierzątka z papieru, kleju, nożyczek, farb oraz... klamerek... tworząc prawdopodobnie jedne z najbardziej oryginalnych jeży.

Miła zabawa oraz oryginalne prace plastyczne pokazały najmłodszym, że choć kolczaste zwierzątka mogą zrobić ”z igieł widły” to w rzeczywistości są one o wiele bardziej sympatyczne niż się to wydaje.

Materiał: Szkoła Podstawowa im. Ligi Kobiet Polskich w Kozielcu

Oceń artykuł: 2 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)