Dziś mamy 24 września 2023, niedziela, imieniny obchodzą:
28 sierpnia 2023

Podziękowali za tegoroczne plony. Deszczowe dożynki w Sicienku

fot. KP

fot. KP

– A po burzy spokój i... wychodzi słońce – otwierając tegoroczne dożynki w Sicienku wójt Piotr Chudzyński sparafrazował tekst utworu Budki Suflera. Burza, która przeszła nad wsią nie przeszkodziła we wspaniałej imprezie.


Dożynki gminy Sicienko miały miejsce w sobotę 26 sierpnia. Rozpoczęła je, uroczysta msza św. w Kościele pw. św. Andrzeja Boboli w Sicienku. Stamtąd barwny korowód dożynkowy przeszedł na plac za szkołą w Sicienku. W trakcie przejścia nastąpiło istne oberwanie chmury. Mimo strug padającego deszczu, uczestnicy korowodu dotarli na miejsce do przygotowanej sceny.


W tym roku starostami dożynek byli Grażyna Dudek z Mochla i Marek Ostrowicki z Samsieczna. Pani Grażyna Dudek ma troje dzieci i od 1990 prowadzi wraz z mężem gospodarstwo rolne. Główne ich uprawy to: kukurydza, rzepak, pszenica, jęczmień i buraki cukrowe. Posiadają także sad. Warto podkreślić, iż pani Grażyna od roku 2011 jest sołtysem Mochla i przewodniczy tamtejszemu Kołu Gospodyń Wiejskich. Natomiast Marek Ostrowicki również ma trójkę dzieci i jest emerytowanym rolnikiem. Obecnie gospodarstwem zarządza syn. Pan Marek był sołtysem Samsieczna, a w latach 2009 – 2014 był także radnym.

Starostowie dożynek przekazali chleb upieczony z tegorocznych zbiorów wójtowi Piotrowi Chudzyńskiemu. Włodarz gminy otwierając oficjalnie dożynki, podziękował rolnikom za trud. Podkreślił, że gmina jest nadal w połowie rolnicza, a to właśnie rolnicy zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe dla naszego kraju. Rolnikom podziękowali również obecni minister Łukasz Schreiber i wicewojewoda Radosław Kempinski. Wójt, minister, wicewojewoda oraz przewodniczący gminnej rady Arkadiusz Szczepaniak podzielili się z przybyłymi chlebem.

Na scenie oprócz występów muzycznych (wystąpili m.in.: zespół Wrzos oraz Maks Łapiński i zespół „Poparzeni Kawą Trzy”), wręczono szereg nagród. Statuetkę Siewcy za działalność na rzecz innych otrzymała Joanna Szumlak. Medale wojewody kujawsko - pomorskiego „Za szczególne zasługi dla rolnictwa” otrzymali: Jolanta Głowacka, Leszek Ostrowicki, Mariusz Mazurkiewicz, Krzysztof Wojnowski, Rafał Krasulak, Marian Mięczewski i Zenon Dziala.

Wręczono nagrody za najpiękniejszy wieniec dożynkowy (Mochle) oraz ozdobę dożynkową (Kruszyn). Rozstrzygnięto konkursu na najpiękniejszy ogród w gminie. Zwyciężyła Wiesława Krupa - Maćkowiak z Zielonczyna. Drugie miejsce zajęła Dorota Płotka z Pawłówka. Na trzecim miejscu znalazły się wspólnie Natalia Kopeć - Schmelzer i Patryk Schmelzer z Osówca. Wyróżniono również najlepszych uczniów z gminy Sicienko.

Można było się posilić korzystając z wypieków i wyrobów KGW z: Dąbrówki Nowej, Kruszyna, Pawłówka i Zielonczyna oraz z fast-foodów.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.

(czytaj więcej)