Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
09 września 2021

Sezon na grzybobranie w pełni. Pamiętaj o kilku ważnych zasadach!

fot. Józef Sieczka

fot. Józef Sieczka

Właśnie rozpoczyna się sezon na grzyby. Pod dębami, brzozami czy# modrzewiami lubią ukrywać się podgrzybki, koźlarze i borowiki. Za to w sosnowym lesie z pewnością znajdziemy maślaki. Kurki nie są zbyt wymagające i mogą rosnąć dosłownie wszędzie. Przedstawimy Wam kilka wskazówek i porad w jaki sposób zbierać grzyby, by nie znaleźć ich trujących odpowiedników.

Co powinieneś wiedzieć o grzybach?

Grzyby są owocnikami wyrastającymi z grzybni, która znajduje się w ściółce i wierzchniej warstwie gleby. Grzybnia jest najważniejszą częścią grzyba, pozostaje ona w stałym współżyciu z korzeniami drzew leśnych, dzięki którym może ona prawidłowo się rozwijać. Dlatego należy przestrzegać kilku ważnych zasad, które pozwolą ochronić grzybnię przed uszkodzeniem oraz zapewnią jej dalszy rozrost.

Wykręcać czy lepiej jest wycinać grzyby?

Pamiętajmy, aby nie niszczyć grzybni, ponieważ w takim wypadku nikt inny nie znajdzie w tym miejscu więcej grzybów. Dlatego najlepiej jest wycinać grzyby ostrym nożem tuż przy ziemi. Miejsce po grzybie powinno się przykryć ściółką, aby grzybnia bez potrzeby nie wysychała.

Co ciekawe, grzyby nie mają żadnych walorów odżywczych, a jedynie smakowe. Gdy planujemy wyprawę do lasu na grzyby, warto wcześniej przypomnieć sobie jak wyglądają najbardziej trujące gatunki grzybów. Nawet kiedy jesteśmy przekonani, że doskonale znamy trujące grzyby, ostrożność może uratować nam życie. Aby się upewnić warto wstąpić do najbliższego leśnictwa i poprosić o fachową ocenę leśników. Pomocne może okazać się również towarzystwo osoby doświadczonej.

Gdzie zbierać grzyby?

Optymalnym terminem pojawiania się grzybów jest połowa lata i jesień. Wtedy, przy sprzyjającej temperaturze i po opadach deszczu następuje wysyp grzybów. Grzyby lubią ciepło i deszcz, nie tolerują natomiast zimnych nocy. Gdzie ich szukać? Podgrzybki spotkamy praktycznie wszędzie – w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych. Podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Jeśli wybierając się na grzyby, chcemy znaleźć borowiki, warto ich szukać pod sosnami i świerkami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  1. Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
  3. Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie.
  4. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  5. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  6. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z porady w najbliższym leśnictwie.

Szybki przepis po spacerze

Długi spacer w poszukiwaniu grzybów może zmęczyć. Jeśli udało Wam się wypatrzeć trochę pięknych, żółtych kurek to mamy dla Was idealny, szybki przepis na wyśmienity obiad.

  • łyżka klarowanego masła,
  • ok. 300 g kurek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • sól, pieprz.

Po oczyszczeniu i osuszeniu kurek przygotowujemy resztę składników. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i dodajemy wcześniej przygotowany czosnek. Dodajemy kurki i smażymy je maksymalnie 5-10 min. Kurki solimy na koniec smażenia! Gdy zrobimy to wcześniej puszczą za dużo wody. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i resztę ulubionych przypraw. Tak przygotowane smażone kurki możemy podawać z ziemniakami lub zjeść je na kromce świeżego pieczywa.

Radość z grzybobrania

Cieszmy się samym przebywaniem w lesie i zbierajmy wyłącznie te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że jadalne. Nie niszczmy bezmyślnie grzybów których nie znamy, zostawmy las takim jak go zastaliśmy. Pamiętajmy że las jest domem zwierząt nie ludzi. W las czysty i pełen tętniącego życia przyrody chętnie wrócimy kolejny raz cieszyć się kolejnym grzybobraniem.

Materiał: lasy.gov.pl

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Budynek Dworca Kolejowego. Poznajemy kolejny zabytek naszego miasta

Budynek dworca kolejowego w Solcu Kujawskim powstał w 1898 roku. Jest to budynek# murowany z ryzalitami, posiadający fundament kamienny z obramieniami otworów w cegle.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)