Dziś mamy 16 września 2021, czwartek, imieniny obchodzą:
20 sierpnia 2021

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę. Kulinarne inspiracje

fot. pow.

fot. pow.

W minione wakacje pandemia pokrzyżowała nam podróżnicze# plany, a i w tym roku są tacy, którzy nie zdecydowali się na zagraniczne wyjazdy. Jeśli tęsknisz za pięknymi widokami i brakuje Ci wyjątkowych, wakacyjnych smaków, wybierz się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Według naszego planu wycieczki, jednego dnia odwiedzisz Turcję i Anglię – kraje, w których królują zupełnie różne, ale równie ciekawe smaki!

Przystanek na tureckie meze
Wyobraź sobie, że jesteś właśnie na tureckim bazarze. Upał, dookoła gwar, mnóstwo kolorów i unoszące się w powietrzu zapachy orientalnych przypraw. Nie pozostaje nic innego jak tuż za rogiem zatrzymać się na jedno z najpopularniejszych, tureckich dań ulicznych – Lahmacun. Ten fast food nie bez powodu określany jest jako turecka pizza, bo pod wieloma względami przypomina najsłynniejszy placek o włoskich korzeniach. Lahmacun to cieniutkie, drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem, najczęściej z jagnięciną lub baraniną, z dodatkiem czosnku lub cebuli, po wypieczeniu obficie skropiony sokiem z cytryny i posypany posiekaną pietruszką. W odróżnieniu od włoskiej pizzy nie znajdziemy w nim sera. Ten znany turecki placek wypiekany jest w specjalnych piecach, jego smak nie jest zatem łatwy do odtworzenia w domu, ale warto spróbować ze sprawdzony przepisem! Taki właśnie znajdziesz w dostępnej na platformie Cookidoo® kolekcji „Smaki wakacji”, która w całości poświęcona jest kulinarnym inspiracjom z różnych stron świata. Jeśli po zjedzeniu lahmacun wciąż mało Ci tureckich przysmaków sięgnij po drugą część kolekcji. Tam znajdziesz przepis na kisir – niezwykle kolorową, aromatyczną sałatkę, której sercem jest kasza bulgur wzbogacona o warzywa i ostre przyprawy. Tradycyjnie podawana jest jako przystawka do dań głównych, można ją zawinąć w liść sałaty i jeść palcami. Kolekcje „Smaki wakacji” dostarczą też inspiracji na potrawy o wyrazistym smaku jak chaczapuri adżarskie, szarpana wieprzowina, czy kurczak po koreańsku.

Słodkie popołudnie w angielskim stylu
Wakacje to czas kiedy w naszym menu pozwalamy sobie zdecydowanie na więcej, w tym słodkości. Nie może więc ich zabraknąć podczas naszej kulinarnej wycieczki. Z upalnej, pełnej orientalnych smaków Turcji zabieramy Cię do Anglii. Choć jest tu zdecydowanie chłodniej, to tu właśnie słodkości w połączeniu z filiżanką ciepłej, aromatycznej herbaty w pochmurne popołudnie, smakują wyśmienicie! Nasza pierwsza propozycja to absolutna klasyka, czyli pudding. Ten w wersji proponowanej na urządzenie Thermomix® to przygotowana na parze wersja o lekko kwaskowatym smaku jaki dają mango i marakuja, przełamanym słodyczą aksamitnego, waniliowego sosu. Jeśli jednak popołudniowej, letniej herbatki nie wyobrażasz sobie bez słodkiego wypieku, sięgnij po angielskie scones, czyli delikatne i chrupiące bułeczki, których korzeni należy szukać w szkockiej tradycji kulinarnej. W licznych brytyjskich herbaciarniach scones podawane są z masłem oraz dżemem, a niektórzy Brytyjczycy zamiast masła dodają do nich gęstą, słodką śmietanę. Scones są świetną propozycją na podwieczorek, ale z powodzeniem można też nimi zacząć dzień w iście angielskim stylu.
W kolekcjach przepisów na Thermomix® „Smaki wakacji” znajdziesz także pomysły na inne desery z różnych stron świata, a także na obiady, a nawet egzotyczne drinki.

Kisir

SKŁADNIKI
500 g wody
½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
40 g koncentratu pomidorowego lub 40 g pasty ajvar
20 g oliwy z oliwek
250 g kaszy bulgur
3 cebule dymki
1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
5 g liści mięty, świeżych
1 ogórek, sałatkowy (ok. 200 g), bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
3 pomidory, obrane, pokrojone w ćwiartki
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, plus dodatkowa ilość do smaku
½ łyżeczki cukru
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
pieprz czarny, mielony, do smaku

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.

2. Dodać kaszę bulgur, podgrzewać 10 min/80°C//obr. 1. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.

4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzony.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Wodę zagotować w garnku, dodać sól, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i oliwę, gotować ok. 10 minut.

2. Dodać kaszę bulgur, gotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zieloną część cebuli dymki drobno posiekać, białą część pokroić na kawałki, odstawić. Ugotowaną kaszę przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić na ok. 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

3. Białe części cebuli dymki, natkę pietruszki i miętę rozdrobnić i wymieszać w misce.
4. Dodać posiekane zielone części cebuli dymki, pokrojony w drobną kostkę ogórek, pomidory, sok z cytryny, cukier i pieprz cayenne. Przełożyć do kaszy bulgur, delikatnie wymieszać, odstawić na 45 min, aby smaki się połączyły. Kisir doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, podawać jako przystawkę lub dodatek w temp. pokojowej lub schłodzone.

Angielskie scones

SKŁADNIKI
540 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
80 g cukru
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
2 jajka
230 g mleka, zimnego
2 żółtka, roztrzepane, do posmarowania scones


PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
2 blachy i papier do pieczenia, wałek do ciasta, miska, foremka do wykrawania ciastek, pędzelek kuchenny


CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
miarka, kopystka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego wsypać 500 g mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodać masło, wymieszać 5 s/obr. 5.

3. Dodać jajka i mleko, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 6. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.

4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 40 g mąki, odstawić. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.

5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.


Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. 500 g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem, dodać masło.

3. Dodać jajka i mleko, wymieszać. Przełożyć na obficie oprószony mąką blat, zagnieść. Rozwałkować na grubość 2-3 cm.

4. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą kubka lub foremki (Ø ok. 5,5 cm) wyciąć kółka, uprzednio zanurzając brzegi foremki w mące.

5. Bułeczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach i posmarować roztrzepanymi żółtkami za pomocą pędzelka. Piec 12-15 min (200°C). Angielskie scones podawać bezpośrednio po przygotowaniu z masłem, konfiturami lub miodem.

Materiał: Agnieszka Kołodyńska-Walków

 

 

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Budowlany raj i transportowa trauma. Niektórzy żałują założenia firmy

W budownictwie żaden z prezesów czy właścicieli firm nie żałuje, że# prowadzi tego typu biznes. Wśród firm transportowych aż 6 na 10 szefów czy właścicieli zarzeka się, że kolejny raz nie uruchomiłoby przedsiębiorstwa specjalizującego się w usługach przewozowych. Przyczyny niechęci do nowego startu w tej samej branży są różne. Przedstawiciele handlu i przemysłu wspominają przede wszystkim o wymagających warunkach wysokiej konkurencyjności. Usługodawcy narzekają na kapitałochłonność i podobnie jak przedsiębiorcy transportowi rozważają prowadzenie działalności poza granicami kraju – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Alkoholowego Zespołu Płodowego. Co należy o nim wiedzieć?

Światowy Dzień FAS (Alkoholowy Zespół Płodowy) obchodzony jest# 9 września i rozpoczyna się punktualnie o godzinie 9:09 od 1999 roku, kiedy to w Auckland w Nowej Zelandii, o godzinie 9.09 zabrzmiały dzwony w Kościele Metodystów. Powtarzające się dziewiątki w dacie i godzinie mają symboliczną wymowę: 9 miesięcy ciąży bez alkoholu.

(czytaj więcej)
0

Co 5. Polak choruje na otyłość. Konsekwencje niewidoczne gołym okiem

Z badań wynika, że niemal 60% dorosłych Polaków waży za# dużo, a odsetek ten w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł o 13%. Otyłość ma 21%, a nadwagę 38% mieszkańców naszego kraju. Choroba ta generuje około 200 powikłań, ale mówiąc o skutkach jej występowania należy też wspomnieć o konsekwencjach ekonomicznych. Z raportu Fundacji Republikańskiej ”Otyłość epidemią XXI wieku” wynika, że koszty bezpośrednie otyłości (świadczenia zdrowotne i koszty leków, stosowanych głównie w terapii powikłań otyłości, a także programy profilaktyczne), stanowią około 5 mld złotych rocznie. Koszty pośrednie, choć trudne do oszacowania (wynikające z absencji w pracy, utraconych podatków lub dochodów) wynoszą około 10 mld zł rocznie.

(czytaj więcej)
0

Wesela coraz droższe. Młoda para wydaje średnio 40 tysięcy złotych

Koszt organizacji przyjęcia ślubnego w Polsce rośnie z# roku na rok. Ile kosztuje wesele? Jak wynika z danych Polskiego Stowarzyszenia Konsultantów Ślubnych średni wydatek na imprezę dla 100 do 150 osób to od 50 do 80 tysięcy złotych. Wartość rynku ślubnego oscyluje w graniach 7 miliardów złotych, a w kopertach nowożeńcy dostają rocznie 2,5-3 miliardów złotych. Wspomniane kwoty to mediana, a najbogatsze pary w Polsce potrafią wydać nawet kilkaset tysięcy złotych na wymarzone przyjęcie ślubne.

(czytaj więcej)