Dziś mamy 24 kwietnia 2024, środa, imieniny obchodzą:
12 sierpnia 2021

Śniadanie mistrzów. Przepis na owsiankę tradycyjnie i inaczej

fot. pow.

fot. pow.

Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich# koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki. Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej
Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakupodpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.


Przepis na owsiankę z kakao i bananem
Składniki:
• 5 czubatych łyżek płatków owsianych,
• 1 banan,
• czubata łyżka gorzkiego kakao,
• ½ łyżeczki cynamonu,
• szczypta chili lub pieprzy cayenne dla podkręcenia metabolizmu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut.


Przepis na owsiankę z nasionami
Składniki:
• 3 czubate łyżki płatków owsianych,
• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
• 1/4 szklanki wrzącej wody,
• 1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
• po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)
• orzechy,
• ulubiony owoc,
• odrobina miodu.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.


Przepis na owsiankę z twistem, czyli jak zaskoczyć domowników
Jeśli tradycyjna owsianka wydaje się nudnym wariantem, można dodać jej lekkiego twista. W jaki sposób? Wystarczy mikser planetarny Ariete, dzięki któremu szybko przygotujemy masę z płatków owsianych, wzbogaconą o ulubione składniki. W ten sposób można przygotować wiele wspaniałych potraw, które smakiem i konsystencją w zupełności nie będą przypominały tradycyjnej owsianki. Płatki owsiane można wykorzystać do ciast, babeczek i małych ciasteczek, a nawet wymieszać z jajkiem i usmażyć na patelni w formie omleta. To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca są przekonane do klasycznej wersji, a chciałaby zacząć jeść zdrowo i pożywnie. Wbrew pozorom nie będzie to bardzo czasochłonne zadanie. Pieczenie zwykle nie zajmuje więcej niż 20 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej, niż nagrzanie piekarnika lub patelni.

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach
Składniki:
• 100 ml mleka
• 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• Po płaskiej łyżeczce rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,
• 1 małe jajko,
• orzechy włoskie,
• 1 banan,
• 1 łyżka miodu,
• 1 łyżeczki masła,
• 2 łyżki cukru,
• szczypta cynamonu i proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

Przepis na owsiankę w formie omletu
Składniki:
• 2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M - najlepiej z wolnego wybiegu)
• 2 łyżki płatków owsianych
• szczypta soli
• 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Jajka wbić do misy miksera planetarnego Ariete i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)