Dziś mamy 25 kwietnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
23 października 2018
24m długości i 11m szerokości. Zabierze 15 aut i 80 pasażerów

Tak powstaje prom

fot. ZDW Bydgoszcz

fot. ZDW Bydgoszcz

W firmie Techno-Marine w Malborku powstaje kadłub promu, który w przyszłym roku rozpocznie kursy między brzegami Wisły na wysokości Solca Kujawskiego i Czarnowa w gminie Zławieś Wielka.

O budowie przeprawy promowej na Wiśle w Solcu Kujawskim mówi się od wielu lat. Miasto ma wielowiekowe tradycje przepraw królową polskich rzek. Do dziś widać ślady przeprawy powstałej w czasach komuny na potrzeby wojskowe. Teraz te miejsca będą przyczółkami dla nowoczesnego promu. Władze miasta liczą na to, że mieszkańcy gmin po drugiej stronie Wisły będą zainteresowani przeprawami m.in. do pracy na parku przemysłowym. Władzom wojewódzkim chodzi zaś o skomunikowanie dróg wojewódzkich, które rozdziela Wisła.

- Przeprawa promowa pomoże skomunikować ważne drogi krajowe nr 10 oraz 80, poprawi dostęp mieszkańców gminy Zławieś Wielka do miejsc pracy na terenie soleckiego parku przemysłowego. Liczymy też, że wpłynie na podniesienie atrakcyjności turystycznej tej części województwa. Samorząd województwa realizuje przedsięwzięcie wspólnie z Solcem Kujawskim, który jest partnerem wiodącym, powiatami bydgoskim, toruńskim oraz gminą Zławieś Wielka – mówił niedawno marszałek Piotr Całbecki.

Kosztem 14 mln zł

Jak informuje Zarząd Dróg Wojewódzkich, przetarg na zakup i rozruch jednostki promowej wygrała spółka Techno-Marine z Malborka, która zrealizuje zamówienie za kwotę 5,9 mln zł. Do tego dochodzą koszty budowy przyczółków i przebudowy drogi wojewódzkiej m.in. ul. Żeglarskiej w Solcu – kosztem 8 mln zł. - Prom zostanie objęty 24-miesięczną gwarancją. Wykonawca zakończył już prace projektowe i przystąpił do prac konstrukcyjnych. Obecnie powstaje kadłub jednostki. Zakończenie prac planowane jest wiosną – czytamy w komunikacie ZDW.

- Prom będzie jednostką boczno-kołową, z dwoma silnikami napędzającymi koła łopatkowe. Na głównym pokładzie znajdzie się miejsce dla 15 samochodów osobowych lub 1 autobusu, 2 busów i 6 samochodów osobowych. Na dziobie i rufie zamocowane będą klapy wjazdowo-zjazdowe podnoszone siłownikami hydraulicznymi. Na prawej burcie w rejonie śródokręcia usytuowana ma być sterówka, posadowiona nad pokładem w celu zapewnienia dobrej widoczności. Na lewej burcie będą miejsca siedzące dla 42 pasażerów, a na prawej dla 16 osób – wyjaśnia ZDW.

Prom w liczbach:

Długość konstrukcyjna – 24 m

Szerokość konstrukcyjna – 11 m

Prędkość – 13 km/h

Moc silników – każdy ok. 80-120 kW

Pojemność – 15 samochodów osobowych + 80 pasażerów.

Oceń artykuł: 5 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)