Trzy pięciolatki marszałka. Piotr Całbecki o najważniejszych wyzwaniach
fot. Andrzej Goiński/UMWKP
Marszałek Piotr Całbecki pełni swoją funkcję od# 15 lat. Wczoraj spotkał się z tej okazji z dziennikarzami regionalnych mediów.
Gospodarz naszego województwa urzęduje w narożnym gabinecie przy placu Teatralnym 2 czwartą już kadencję. W ostatnich wyborach samorządowych (w 2018 roku) zebrał blisko 70 tysięcy głosów, co dało mu najwyższy w kraju wskaźnik poparcia – blisko 50 procent.
Pytany przez dziennikarzy o najważniejsze wyzwania w minionym 15-leciu powiedział: - Na pewno integracja regionu. Nie było to proste, ale już w mojej trzeciej kadencji udało się definitywnie podziały i różnice zasypać. Zintegrowaliśmy się, tworzymy solidarne społeczeństwo, które czuje wzajemną odpowiedzialność. Nie ma znaczenia czy ktoś jest z Włocławka czy Borów Tucholskich – tu, do Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, przyjeżdża jak do siebie. Udowodniliśmy, że utworzenie wspólnoty samorządowej zbudowanej z tak różnych kulturowo obszarów było dobrą decyzją i dobrze wykorzystaliśmy szansę, jaką nam kiedyś ustawodawcy dali. To jest najcenniejsze.
Materiał: Beata Krzemińska - rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego
Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!