Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
23 maja 2022

Turystyka w Kujawsko-Pomorskim. Wzrosła liczba udzielonych noclegów

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

W województwie kujawsko-pomorskim w 2021 r. w stosunku do# roku poprzedniego zwiększyła się liczba udzielonych noclegów, liczba korzystających z bazy noclegowej oraz stopień wykorzystania miejsc noclegowych w turystycznych obiektach noclegowych.

W 2021 r. turystyka była sektorem, który wciąż doświadczał skutków pandemii COVID-19. Liczba osób korzystających z noclegów w turystycznych obiektach noclegowych była uzależniona od obowiązujących ograniczeń w działalności związanej z prowadzeniem usług hotelarskich. W okresie letnim i jesiennym przy łagodniejszych obostrzeniach sytuacja w turystyce była zbliżona do tej sprzed pandemii.

Turystyczne obiekty noclegowe

W województwie kujawsko-pomorskim, zgodnie ze stanem z 31 lipca 2021 r., badaniem statystycznym objętych było 361 turystycznych obiektów noclegowych posiadających 10 lub więcej miejsc noclegowych (w poprzednim roku 374 obiekty). Zdecydowana większość (83,7%) oferowała wypoczynek całoroczny, pozostałe to obiekty sezonowe. Najliczniejszą grupę wśród turystycznych obiektów noclegowych stanowiły obiekty hotelowe, a wśród nich hotele (126, tj. 34,9% turystycznych obiektów noclegowych), których liczba zmniejszyła się w stosunku do poprzedniego roku o 2 obiekty. Następną pod względem liczby obiektów grupą były tzw. inne obiekty hotelowe (12,2%). Zalicza się do nich obiekty spełniające funkcję hotelu, motelu, pensjonatu, którym nie została nadana żadna kategoria, a także obiekty świadczące usługi hotelowe, m. in. domy gościnne i zajazdy. Ich liczba zmniejszyła się o 4 obiekty w stosunku do 2020 r. i wyniosła 44 obiekty. Kolejnymi pod względem liczby obiektów grupami były: ośrodki wczasowe (9,4%), pokoje gościnne/kwatery prywatne (8,6%), zakłady uzdrowiskowe (7,8%), kwatery agroturystyczne (5,0%).

Do dyspozycji turystów w województwie były działające w turystycznych obiektach noclegowych placówki gastronomiczne. W końcu lipca 2021 r. było ich 340, tj. o 14 więcej niż w poprzednim roku. Ogółem w turystycznych obiektach noclegowych działalność prowadziły 153 restauracje, 83 bary (w tym kawiarnie), 79 stołówek i 25 punktów gastronomicznych.

Miejsca noclegowe w turystycznych obiektach noclegowych

W województwie kujawsko-pomorskim, w końcu lipca 2021 r., turystyczne obiekty noclegowe dysponowały 31,1 tys. miejsc noclegowych - ich liczba zwiększyła się o 1,0 tys. w porównaniu z rokiem poprzednim. W większości były to miejsca noclegowe w obiektach całorocznych (81,8%). Największą liczbę miejsc oferowały hotele (38,6% ogółu miejsc w województwie).

Istotny odsetek w ogólnej liczbie miejsc noclegowych stanowiły miejsca w zakładach uzdrowiskowych (23,0%). Znacznie mniej było miejsc noclegowych w ośrodkach wczasowych (9,0%), w innych obiektach hotelowych (7,5%) i w ośrodkach szkoleniowo-wypoczynkowych (4,5%).

We wszystkich turystycznych obiektach noclegowych w województwie w 2021 r. udzielono 3,1 mln noclegów i było to o 30,1% więcej niż w poprzednim roku. Większość udzielonych noclegów (45,4%) zapewniono w zakładach uzdrowiskowych. W hotelach udzielono 36,1% noclegów. Największy wzrost udzielonych noclegów względem poprzedniego roku odnotowano w ośrodkach kolonijnych (wzrost o 48,2%) i w domach wycieczkowych (wzrost o 47,1%). Spadek udzielonych noclegów wystąpił jedynie w grupie innych turystycznych obiektów noclegowych (spadek o 16,8%).

W 2021 r. turysta przeciętnie przebywał 3,4 dnia w obiekcie noclegowym zlokalizowanym w województwie kujawsko-pomorskim (o 0,1 dnia dłużej niż w roku poprzednim).

Turystyczne obiekty noclegowe w województwie kujawsko-pomorskim w 2021 r. dysponowały przeciętnie 86 miejscami noclegowymi na 1 obiekt. Było to więcej o 6 miejsc w stosunku do poprzedniego roku.

Stopień wykorzystania miejsc noclegowycha w województwie kujawsko-pomorskim w 2021 r. wyniósł 35,8% i był on wyższy o 5,9 p. proc. niż w roku poprzednim. Najwyższą wartość stopnia wykorzystania miejsc noclegowych odnotowano w ośrodkach kolonijnych, gdzie wynosił 74,6%. Na przełomie maja i czerwca możemy zauważyć wyraźny wzrost stopnia wykorzystania  miejsc noclegowych ogółem związany ze zwiększaniem limitów obłożenia w obiektach noclegowych w tym okresie. Najczęściej z miejsc noclegowych korzystano w lipcu i sierpniu (stopień wykorzystania miejsc noclegowych zanotowany w tych miesiącach wyniósł odpowiednio 48,7% i 51,4%). Wskaźnik ten był znacznie wyższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego (w lipcu 2020 r. – 39,3%, a w sierpniu 2020 r. – 46,4%). Najrzadziej z miejsc noclegowych korzystano w miesiącach, w których obowiązywały wprowadzone ograniczenia w działalności usług hotelarskich, tj. w styczniu i w lutym (odpowiednio wówczas wskaźnik ten wynosił 9,2% i 13,2%).

W obiektach hotelowych stopień wykorzystania miejsc noclegowych ogółem wyniósł 27,6% (w samych hotelach było to 29,1%). Najczęściej z miejsc noclegowych w obiektach hotelowych, podobnie jak we wszystkich obiektach turystycznych ogółem, korzystano w lipcu i sierpniu (odpowiednio 40,4% i 42,8%). Najrzadziej z obiektów hotelowych korzystano w styczniu i kwietniu. Stopień wykorzystania miejsc noclegowych wyniósł w tych miesiącach odpowiednio 11,0% i 11,4%. Natomiast w grupie pozostałych obiektów noclegowych, do której zalicza się m.in. zakłady uzdrowiskowe oraz hostele, wskaźnik wykorzystania miejsc noclegowych ogółem był najwyższy i wyniósł 45,5%. Najczęściej z miejsc noclegowych w pozostałych obiektach hotelowych korzystano w sierpniu i październiku (odpowiednio 59,7% oraz 57,4%), a najrzadziej w styczniu i lutym (odpowiednio 5,8% i 7,3%).

Turyści korzystający z turystycznych obiektów noclegowych

W 2021 r. z oferty turystycznych obiektów noclegowych skorzystało 0,9 mln turystów, tj. o 26,8% więcej niż w roku poprzednim. Większość z turystów zatrzymała się w hotelach (66,5%). Natomiast spośród pozostałych obiektów licznie odwiedzane były zakłady uzdrowiskowe (11,6% ogółu korzystających z noclegów w województwie). Turyści krajowi stanowili zdecydowaną większość (95,3%) korzystających z turystycznej bazy noclegowej w województwie kujawsko-pomorskim w 2021 r. Najczęściej korzystali oni z hoteli (65,5%) oraz zakładów uzdrowiskowych (12,2%).

W 2021 r. można było również zauważyć zwiększenie liczby turystów zagranicznych (o 13,1% więcej w stosunku do 2020 r.). Województwo kujawsko-pomorskie odwiedziło 42,8 tys. turystów zagranicznych. Najczęściej, bo aż w 86,2%, korzystali oni z hoteli. Najliczniejszą grupę spośród turystów zagranicznych odwiedzających województwo, podobnie jak w latach ubiegłych, stanowili Niemcy (31,7%), jednak ich udział w ogólnej liczbie turystów zagranicznych zmniejszył się w stosunku do poprzedniego roku o 4,0 p. proc. Kolejne liczne grupy osób korzystających z noclegów stanowili mieszkańcy Ukrainy (9,0%) i Hiszpanii (6,8%). Odnotowano także wielu turystów z Wielkiej Brytanii (5,3%), Czech (4,8%), Holandii (4,3%) oraz Francji, Stanów Zjednoczonych Ameryki i Włoch (po 3,9%).

Materiał: Urząd Statystyczny w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 10 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)