Dziś mamy 24 stycznia 2022, poniedziałek, imieniny obchodzą:
18 października 2021

Uczniowie z wizytą w Karolowie. Poznali tamtejsze kierunki kształcenia

fot. Szkoła Podstawowa im. Obrońców Westerplatte w Mąkowarsku

fot. Szkoła Podstawowa im. Obrońców Westerplatte w Mąkowarsku

6 października 2021 roku uczniowie klasy ósmej #pod opieką pań Beaty Surdej i Marty Pilarskiej pojechali do Zespól Szkół Agro-Ekonomicznych w Karolewie.

Najpierw odwiedziliśmy pracownię, w której uczniowie uczą się architektury krajobrazu. Następnie uczestniczyliśmy w krótkiej lekcji ekonomii, układaliśmy puzzle przedstawiające byka (oznaczającego hossę na giełdzie) i niedźwiedzia (symbolizującego bessę). Dowiedzieliśmy się, na czym polega praca weterynarza. Oglądaliśmy maszyny rolnicze. Rozpoznawaliśmy rodzaje zbóż. Mogliśmy zobaczyć, jak wygląda praca w gospodarstwie rolnym. Odwiedziliśmy też sale, w których uczniowie zdobywają zawód technika żywienia i usług gastronomicznych.

Na zakończenie naszej wizyty zostaliśmy poczęstowani pyszną zupą ogórkową, zajrzeliśmy do sali gimnastycznej i przyszkolnego muzeum.

To był udany dzień!

Materiał: Julia Spierewka (klasa VIII) / Szkoła Podstawowa im. Obrońców Westerplatte w Mąkowarsku

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Niedobór witamin w zimę. Wzmocnij swój organizm i nie daj się chorobie!

Wielu z nas kojarzy okres zimowy z przeziębieniem. Chociaż pogoda nie jest za# to bezpośrednio odpowiedzialna, wirusy wywołujące przeziębienie mogą łatwiej rozprzestrzeniać się w niższych temperaturach. Narażenie na zimne i suche powietrze może niekorzystnie wpływać na układ odpornościowy naszego organizmu. Czy to oznacza, że nie możemy się bronić? Nic podobnego. Sprawdź, co możesz zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy, by nie dać się chorobie!

(czytaj więcej)
0

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać wypalenie pandemiczne

Nawet co dziesiąty młody Polak może odczuwać# wypalenie pandemiczne, wiążące się m.in. z objawami depresyjnymi i lękowymi – wynika z badań psychologów z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Pokazały one, że rok po wybuchu pandemii sytuacja ta nadal stresuje.

(czytaj więcej)
0

60% Polaków deklaruje chęć zamieszkania w domu z ogródkiem

Mieszkanie w hierarchii potrzeb człowieka zajmuje# czołową pozycję. Choć nie każdy ma tę świadomość, wpływa bezpośrednio na jakość życia. Tymczasem z danych Eurostatu za 2019 rok wynika, że w Polsce na jedną osobę statystycznie przypada 1,1 pokój. Ten wynik plasuje nas na ostatnim miejscu, ex aequo z Rumunią i Chorwacją. O czym w praktyce świadczą te liczby? Prawie 38% Polaków żyje w przepełnionych mieszkaniach. Sytuacja mieszkaniowa polskiego społeczeństwa jest problemem, z którym od lat borykają się kolejne rządy. Mimo że mieszkań przybywa, nadal popyt przewyższa podaż.

(czytaj więcej)
0

Owoce w diecie Polaków. Jakie królują w naszych jadłospisach?

Kantar wymienia sezonowych ulubieńców i obiecujące nowości z# 2021 roku. Ulubionym owocem Polaków jest truskawka. To także najbardziej czekany i najpopularniejszy owoc sezonowy. Kolejnym hitem jest borówka wysoka, która podbiła rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie. To ulubiony owoc polskich dietetyków i specjalność eksportowa. Polskie borówki znają konsumenci w ponad 30 krajach, na 4 kontynentach. Wśród nowości, które podbiły rynek krajowy w mijającym sezonie jest minikiwi i jagoda kamczacka. Oba gatunki zyskują nowe kanały dystrybucji i oba mają już po blisko 4 miliony konsumentów.

(czytaj więcej)