Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
19 listopada 2021

Warsztaty w Ekogościńcu Pachtówko. Panie przygotowywały przetwory z dyni

fot. Stowarzyszenie Zakole Kreatywności Nasze Czemlewo

fot. Stowarzyszenie Zakole Kreatywności Nasze Czemlewo

Zakolowy kulinarny "Kociołek Sztuki" to projekt# realizowany przez Stowarzyszenie Zakole Kreatywności Nasze Czemlewo, który jest finansowany ze środków Powiatu Bydgoskiego.

Po raz kolejny zagościł na zajęciach warsztatowo - edukacyjnych w Ekogościńcu Pachotówko. To był wieczór pełen  niesamowitych smaków, aromatów, nowych pomysłów, odkryć i twórczej pracy. Tym razem Panie z KGW w Czemlewie zajęły się przetworami, a w szczególności tak mało popularną dynią. Okazało się, że ze "zwykłej" dyni z dodatkiem "zwykłych" warzyw jak cebula, marchewka czy seler można wyczarować takie cuda, które zachwycą niejedno podniebienie, a do tego są zdrowe i całkowicie naturalne bez ulepszaczy, polepszaczy i wszechobecnych. Tam pod czujnym okiem Aliny Krawisz Panie z KGW w Czemlewie przygotowywały przetwory z dyni. Nie ma to jak własny humus dyniowy i słodki słodyczą dyni i pomarańczy dżem.

Materiał: Stowarzyszenia Zakole Kreatywności Nasze Czemlewo

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Budynek Dworca Kolejowego. Poznajemy kolejny zabytek naszego miasta

Budynek dworca kolejowego w Solcu Kujawskim powstał w 1898 roku. Jest to budynek# murowany z ryzalitami, posiadający fundament kamienny z obramieniami otworów w cegle.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)