Zakończenie roku w LO w Koronowie. Uczniowie opuszczają mury szkoły
fot. Izabela Klajbor/Oliwia Słomska
Zastępca dyrektora jednostki był obecny na zakończeniu roku szkolnego w# Liceum Ogólnokształcącym w Koronowie, gdzie wręczył uczniom certyfikaty ukończenia klasy mundurowej.
Uroczystość
W trakcie uroczystości mjr Piotr Kijewski, Zastępca Dyrektora Zakładu Karnego w Koronowie wręczył zaświadczenia uczniom klasy mundurowej, którzy ukończyli cykl szkolenia. Podczas spotkania kierownictwo szkoły złożyło podziękowania dla całej kadry penitencjarnej koronowskiego zakładu karnego za wkład i udział w tworzeniu klasy mundurowej o profilu penitencjarnym. Ponadto w uroczystości uczestniczyli przedstawiciele władz samorządowych, powiatu oraz kadra pedagogiczna szkoły.
Pewne dziś, pewne jutro
Absolwenci koronowskiego liceum przy wsparciu kadry koronowskiej jednostki zostali wyposażeni w wiedzę i umiejętności, które mogą im się w przyszłości przydać podczas pracy w formacjach mundurowych. Część z absolwentów szkoły rozważa wstąpienie w szeregi Służby Więziennej lub podjęcie nauki na kierunkach takich jak pedagogika ze specjalnością resocjalizacja lub psychologia, a takżę podjęcie studiów na Szkole Wyższej Wymiaru Sprawiedliwości. Jednocześnie kształcenie młodzieży przez funkcjonariuszy przyczynia się do integracji młodych ludzi ze społeczeństwem oraz przeciwdziała negatywnym zjawiskom występującym wśród części uczniów (wzrost przestępczości, narkomania, alkoholizm).
Materiał: por. Wojciech Górski – Zakład Karny w Koronowie
Czytaj również
Dodaj komentarz
Cenne znaleziska. Epoka brązu w Popowie nad Gopłem
"To co znalazłam od razu wydało mi się starożytne, jednak dopiero archeolodzy określili #dokładnie ich pochodzenie i przeznaczenie. To grot i skrobak z epoki brązu" – mówi Anna Dąbrowska, członek Stowarzyszenia Historyczno - Archeologicznego „Bractwo” z województwa Kujawsko - Pomorskiego.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!