Dziś mamy 28 stycznia 2023, sobota, imieniny obchodzą:
30 maja 2022

Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki

fot. pow.

fot. pow.

Owsiane musli przygotowane z napojem roślinnym to# doskonała propozycja na lekkie i zdrowy posiłek. Poza dużą ilością płatków owsianych, musli zawiera kawałki suszonych truskawek, malin, żurawinę oraz rodzynki. Zdrowym dodatkiem jest również mielone, złote siemię lniane. Duża zawartość błonnika i węglowodanów złożonych sprawia, że musli jest jednym z najlepszych dodatków śniadaniowych.

Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu bądź jesteśmy chorzy na celiakię musimy zrezygnować ze spożywania tego alergenu. Z pomocą przychodzą bezglutenowe musli, których produkcja wiążę się ze specjalnym procesem izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji. Sprawia on, że płatki owsiane pozostają bezglutenowe. W innym przypadku występuje możliwość skażenia glutenem, chociażby poprzez kontakt z innymi zbożami podczas produkcji.

Bezglutenowe musli z napojem roślinnym i owocami

Składniki:

• pół szklanki bezglutenowego musli z owocami (np. marki Ocelio)
• 200 ml napoju roślinnego lub mleka
• ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki, kiwi
• opcjonalnie: jogurt, nasiona chia, miód

Przygotowanie:

1. Bezglutenowe musli wsyp do miseczki i zalej napojem roślinnym. Odstaw na 10 minut, aż płatki zmiękną lub zagotuj w rondelku jak zwykłą owsiankę.
2. Przygotowane musli podawaj ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
3. Musli dla jeszcze lepszego smaku można podawać z nasionami chia i miodem.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

„Należy nieustanie patrzeć w przyszłość”. Rozmowa z Tomaszem Rudnym

16 maja w wieku 66 lat zmarła Regina Osińska, długoletnia# dyrektor Soleckiego Centrum Kultury. Z tego względu pzani burmistrz Solca Kujawskiego Teresa Substyk ogłosiła konkurs na stanowisko dyrektora SCK.

(czytaj więcej)
0

"Bezpieczeństwo energetyczne nie ma ceny". Rozmowa z Jerzym Gawędą

Od kilku miesięcy mówi się o kryzysie energetycznym w Europie. Wysokie #ceny energii, surowców, problem z dostępem do nich jest niezwykle ważny i trudny. O możliwościach jego rozwiązania rozmawiamy z Jerzym Gawędą, radnym Sejmiku Wojewózdtwa Kujawsko-Pomorskiego z klubu radnych PiS.

(czytaj więcej)
0

„Do wszystkiego doszedłem własną pracą” – rozmowa z Jerzym Jurkiem Gotowskim

Jerzy Jurek Gotowski jest założycielem i jedynym właścicielem# Transand Firmy Transportowo-Budowlanej, która działa na rynku nieprzerwanie od 1991 r. Przedsiębiorca z Nekli (gmina Dobrcz) wielokrotnie był wyróżniany za działalność biznesową, charytatywną, jak i sportową.

(czytaj więcej)
0

Dodatek węglowy – komu się należy i kiedy składać wnioski?

Rząd we wtorek 19 lipca 2022 r. przyjął projekt ws. jednorazowego dodatku# węglowego, który wyniesie 3 tys. zł. Dodatek będzie przysługiwał gospodarstwom, w których głównym źródłem ogrzewania jest piec na węgiel. Proponowane wsparcie finansowe ma na celu wspomóc budżety domowe oraz zwiększyć poczucie bezpieczeństwa energetycznego i socjalnego.

(czytaj więcej)