Dziś mamy 22 lutego 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
11 listopada 2018
Elżbieta Wysocka podeszła pod szczyt najwyższej góry świata

Jak solecczanka zdobywała Himalaje

fot. powierzone

fot. powierzone

Elżbieta Wysocka, powszechnie znana w Solcu Kujawskim działaczka, uczestniczyła w ekstremalnej wyprawie zorganizowanej z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości.

Polskie Himalaje 2018 to nazwa jednego z ogólnopolskich projektów zorganizowanych w ramach obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości.

Składały się nań trzy elementy: supermaratonu w stolicy Nepalu Katmandu, trekkingu do bazy pod Everestem oraz narodowej wyprawy na szczyt.

Pomysł zorganizowania wyjątkowego przedsięwzięcia na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości narodził się w maju 2013 roku, u podnóża Kanczendzongi (8586 m). Na tej trzeciej pod względem wysokości góry Ziemi położonej na granicy Nepalu z Indiami na zawsze pozostała 13 maja 1992 roku Wanda Rutkiewicz. W 2013 roku miała miejsce wyprawa upamiętniająca alpinistkę. Wtedy narodził się pomysł na wyprawę 100-lecia. Warto tu dodać, że polscy alpiniści jako pierwsi zdobywali 10 z 14 szczytów himalajskich, których wysokość przekracza 8 tys. metrów.

Wyprawa to nie tylko wielka przygoda i wyzwanie dla uczestników. Oprócz himalaistów i profesjonalistów (lekarzy, trenerów, przewodników górskich) udział w przedsięwzięciu wzięło ponad 100 osób amatorsko uprawiających górskie wyprawy, wspinaczkę czy biegi maratonowe. Projekt zakładał wsparcie miejscowej społeczności, dotykanej co rusz kataklizmami (trzęsienia ziemi i lawiny).

Wyprawie, która rozpoczęła się już w październiku towarzyszyło słowa świętego Jana Pawła II: "Jeśli chcesz znaleźć źródło, musisz iść do góry, pod prąd".

Miło nam poinformować, że w gronie uczestników tego niezwykłego przedsięwzięcia jest mieszkanka Solca Kujawskiego, Elżbieta Wysocka: była dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Solcu Kujawskim, od kilku lat prowadzi działalność coacha, trenera w zakresie doradztwa zawodowego i jest koordynatorem w projektach na terenie Polski. Udziela się społecznie m.in. w Stowarzyszeniu Rozwoju Solca, Pełni też funkcję radnej powiatu bydgoskiego.

Pani Ela (jak mówią o niej znajomi) wzięła udział w trekkingu czyli podejścia do bazy na szczyt Mont Everest – najwyższej góry świata (8 848 m.n.p.m).

Elżbieta Wysocka na bieżąco relacjonowała swoje podejście do bazy na profilu społecznościowym. - Trochę chłodno na tych 5 tys. :) woda w pokoju zamarza ok. -10 st.C. Do spania zdejmuje się tylko buty, które rano są sztywne. Wchodzi się do śpiwora - 10 komfort, przykrywa się kilkoma kocami i rano, po ubraniu butów - co nie jest łatwe, jest się gotowym do wyjścia. O higienie osobistej zapominamy… Na tej wysokości są już trudności z oddychaniem ... Ale widoki najwyższych gór świata wynagradzają wszystko – czytamy w jednym z postów.

Oceń artykuł: 32 21

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Poznajemy nasze sołectwa... Otorowo - Makowiska

Pierwsza wzmianka związana z historią Otorowa pochodzi z 1280 r., kiedy# w efekcie porozumienia miedzy księciem Mściwojem a księciem Ziemomysłem, wieś Otorowo i Łęgnowo w dowód uznania otrzymał kasztelan Dobiesław Sądowic. W roku 1577 powstała wieś zwana Otorowskim Młynem.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)