Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
26 kwietnia 2022

Pełnowartościowe kasze w wiosennych sałatkach. Przepis na udaną majówkę

fot. pow.

fot. pow.

Wiosna to czas przebudzenia przyrody, coraz# wyższej temperatury, słonecznej pogody oraz sezonowych warzyw i nowalijek. Wiosna i majówka to również nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków, np. w formie wybornych sałatek pełnych kolorowych warzyw oraz pysznych kasz!

Długi weekend majowy, niezależnie od przewidywanej pogody, kojarzy nam się z aktywnym wypoczynkiem, spotkaniami ze znajomymi oraz wycieczkami, których zwieńczeniem jest wspólne grillowanie. Sprawdź jakie sałatki przygotować na majówkę, aby zachwycić gości!

Szparagi – wykorzystaj sezon!

Zielone i białe szparagi to niekwestionowani królowie wiosennych stołów. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto jak najlepiej wykorzystać ten czas! Na pierwszego grilla w roku polecamy przygotować znakomitą sałatkę z zielonymi szparagami, w towarzystwie kaszy jęczmiennej pęczak Halina, chrupiących młodych rzodkiewek, szczypiorku, granatu oraz sera feta! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej karkówki oraz kurczaka z grilla.

- Kasza pęczak to odmiana kaszy jęczmiennej. Dzięki najmniej przetworzonym ziarnom jest również najbardziej wartościową z kasz. Jest bogatym źródłem białka roślinnego oraz węglowodanów, zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który usprawnia trawienie – zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha – zaznacza Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina
Szparagi wspaniale odnajdą się również z kasza jaglaną. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy - oprócz zielonych szparagów i kaszy - zielone oliwki, suszone pomidory, a także ocet balsamiczny, który doskonale podkreśli smak warzyw.

Botwinka i szczaw – pyszne wiosenne przysmaki

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka to popularny składnik zup, ale można wykorzystać je również jako element pysznych sałatek w towarzystwie kaszy bulgur. Botwina zawiera dużo witamin, wapnia i żelaza, a sezon na nią trwa aż do końca lipca. Drugim z polecanych przez nas składników sałatki jest szczaw czerwony. Tę odmianę wyróżniają czerwone nerwy pięknie kontrastujące z zielonymi blaszkami liści. Czerwony szczaw w smaku niewiele różni się od zwyczajnego. Ma lekko pikantny, kwaśny smak, który wspaniale będzie korespondował z innymi dodatkami we wszelkiego rodzaju sałatkach. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną sałatkę z kasza bulgur oraz całą gamą wiosennych przysmaków, które z pewnością zachwycą podczas grillowej uczty!

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Składniki:

- 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
- 2 jajko ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mix-u sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

Metoda:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
3. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
4. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 26 22

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)