Kwaśnica na 1. miejscu! „Słoneczniki” wygrały w kategorii gotowych potraw

fot. KGW „Słonecznik”, UG w Białych Błotach
Koło Gospodyń Wiejskich „Słoneczniki” zdobyło pierwsze miejsce na# tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, za Kwaśnicę Kujawską w konkursie pt. „Smaki Trzech Dolin”.
Danie okazało się hitem w swojej kategorii, podczas tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, który przyciągnął w minioną sobotę gości z całego regionu Kujaw i Pomorza. Jarmark zorganizowany przez Gminę Sicienko z udziałem partnerów: Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny” i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, stał się doskonałą okazją, by zasmakować w kulinarnej różnorodności regionu. Sukces Kwaśnicy „Słoneczników” cieszy tym bardziej, że danie naszych gospodyń zyskało godne miejsce pośród innych regionalnych specjałów, ciesząc oczy i podniebienie uczestników. Było zaś w czym wybierać: na kilkudziesięciu stoiskach odwiedzający mieli do wyboru: wędliny, dżemy i miody oraz domowe ciasta. Popularnością cieszyły się także tłoczone soki.
Kwaśnica Kujawska KGW „Słoneczniki” o miejsce na podium rywalizowała łącznie z 62 potrawami i produktami, jakie zgłoszono do konkursu kulinarnego pod hasłem „Smaki Trzech Dolin”. Najlepszych wybierano w kategoriach: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub w kategorii mieszanej (zaliczano do niej ciasta, desery i napoje). Danie „Słoneczników” zajęło pierwsze miejsce w kategorii potraw gotowych. Gratulujemy uzyskanych wyników, czując satysfakcję z faktu, że Kwaśnica przygotowana zapobiegliwymi rękami gospodyń zdobywa sobie coraz większą popularność- jak się okazuje, już nie tylko lokalnie.
Dużą popularnością cieszyły się również inne propozycje przygotowane przez organizatorów jarmarku, m.in. porady dietetyka klinicznego. Kolejki chętnych ustawiały się także do pamiątkowych sesji zdjęciowych z sową i alpakami. Natomiast w ramach pokazów kulinarnych ich uczestnicy mogli skosztować dość oryginalnych zestawień- m.in. zielonych szparagów z wędzonym majonezem oraz duszonego rabarbaru, podawanego w miodzie z kruszonką, pudrem i dodatkiem lubczyku. Wiele emocji wzbudziła również konkurencja picia naturalnie tłoczonych soków na czas- ceniona przez zawodników, którzy obok rywalizacji doceniali przede wszystkim jakość i smak podawanych produktów.
Wszystkie doznania i kulinarne wrażenia pozostaną z nami na dłużej, podobnie jak oryginalny i nie do podrobienia smak Kwaśnicy u „Słoneczników”.
O samym jarmarku pisaliśmy tutaj.
Materiał: UG w Białych Błotach/red.
Galeria











Czytaj również
Dodaj komentarz
Populacja kormoranów budzi niepokój. Państwa europejskie chcą działać

- Wiele państw w Europie jest zaniepokojonych oddziaływaniem kormoranów # na zasoby ryb, akwakulturę i ekosystemy wodne. To problematyka o charakterze międzynarodowym, dlatego rozwiązanie tego problemu wymaga współpracy na szczeblu europejskim - powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas uroczystego otwarcia konferencji nt. doradztwa służącego zarządzaniu w celu ograniczenia wpływu drapieżnictwa kormorana.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!