Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
03 października 2021

Młodzi na rynku pracy. Nie tracą zapału, są ambitni i chcą poznawać świat

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Rynek pracy na przestrzeni lat uległ pewnym# zmianom. Dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii oraz przemiany społeczne i globalizacja kształtują rzeczywistość młodego pokolenia wkraczającego obecnie na ścieżkę kariery zawodowej. Jakie wyzwania i możliwości stoją przed najmłodszymi kandydatami na pracowników oraz na jakiego pracodawcę młodzi zwracają szczególną uwagę?

Najnowszy raport firmy doradczej Deloitte pt. Pierwsze kroki na rynku pracy 2021 (First Steps into the Labour Market) wykazuje, że 64% badanych wybierając formę zatrudnienia wolałoby zawrzeć umowę o pracę na pełen etat z jednym pracodawcą. Natomiast około 25% respondentów chciałoby pracować np. jako freelancer i mieć elastyczny grafik pracy[1].

Wyzwania i możliwości

Nie ulega wątpliwości, że młode pokolenie rozpoczynając karierę zawodową mierzy się z wieloma wyzwaniami m.in. na gruncie gospodarczym. Młodzi jednak nie tracą zapału, są ambitni i chcą poznawać świat czy to wirtualnie, czy podróżując. Umożliwia to przede wszystkim ciągły rozwój technologii oraz nowoczesne rozwiązania komunikacyjne, które pozwalają pracować z każdego miejsca na świecie, z ludźmi różnych narodowości. Według raportu Deloitte młodzi ludzie są najbardziej zainteresowani karierą w dużych międzynarodowych firmach, 38% badanych podało je w pierwszej kolejności jako najlepsze miejsce do pracy[2].

– Przed młodym pokoleniem stoi dziś wiele wyzwań, jak i możliwości podczas zdobywania pierwszych doświadczeń zawodowych. Aktualny kształt rynku pracy związany jest przede wszystkim z bardzo dynamicznym postępem technologicznym oraz globalizacją. Dla ciągłego rozwoju przedsiębiorstw niezwykle potrzebni są młodzi pracownicy, to właśnie oni wnoszą świeże spojrzenie i są najbardziej gotowi na kreatywne rozwiązania, innowacyjne narzędzia i strategie rozwoju – mówi Stephane Tikhomiroff, Dyrektor Generalny Perfetti Van Melle Polska.

Przedstawiciele pokolenia dopiero wkraczającego na ścieżkę kariery zawodowej niewątpliwie stanowią dużą wartość i zarazem szansę na rozwój oraz korzystne zmiany dla wielu firm. Zaletą młodych pracowników jest również zdolność do szybszej adaptacji i nauki nowych zadań. Najmłodsi kandydaci do pracy mają jednak swoje oczekiwania. Dlatego też firmy liczące na najlepszych i najbardziej utalentowanych pracowników wśród młodego pokolenia powinny być otwarte na ich potrzeby i dać pole do zdobycia realnego doświadczenia, możliwości rozwoju i realizacji innowacyjnych pomysłów.

[1],[2] Raport Deloitte pt. Pierwsze kroki na rynku pracy 2021 (First Steps into the Labour Market)

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego

Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)