Pomysł na Święto Drzewa nagrodzony
fot. SP Sicienko
W ubiegłym roku szkolnym społeczność Szkoły Podstawowej w Sicienku uczestniczyła w# realizacji projektu polonistyczno – przyrodniczo - artystycznego „Gościu, siądź pod mym liściem, a odpocznij sobie – sekretne życie drzew”, którego inicjatorkami były Justyna Gonciarz i Monika Noińska – Swiniarska.
Uczniowie podejmowali wiele różnorodnych działań w ramach lekcji języka polskiego, przyrody, historii, plastyki, zajęć bibliotecznych i pozalekcyjnych. Młodzież wzięła udział w konkursach literackich, recytatorskich i plastycznych, przygotowała wystawy, założyła hodowlę kasztanowców zwyczajnych, zbierała makulaturę.
Projekt został zgłoszony do konkursu Czarodziejskiego Drzewa organizowanego przez Klub Gaja w Warszawie w ramach 15. edycji Święta Drzewa, w której uczestniczyło 30 tysięcy osób – uczniów nauczycieli, rodziców, leśników, a także przedstawicieli samorządów lokalnych, organizacji społecznych i biznesu. Pomysł projektu znalazł się wśród 10 najlepszych działań i otrzymał nagrodę za najciekawszą inicjatywę realizowaną w ramach Święta Drzewa - statuetkę "Czarodziejskie Drzewo 2018". Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w Służewskim Domu Kultury w Warszawie 10 października.
Przedstawiciele naszej szkoły – Urszula Pączka, Zofia Janiszewska i Mateusz Kluska pod opieką Moniki Noinskiej – Swiniarskiej - przekazali na ręce prezesa Klubu Gaja Jacka Bożka sadzonkę kasztanowca zwyczajnego wyhodowaną w szkole w ramach zadań projektowych.
materiał: SP Sicienko
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Ciekawostki rolnicze z gminy. Uprawa buraka cukrowego
Dziś opowiemy o wyjątkowej postaci - Józefie Budzie. A w związku z tym, że #na okolicznych polach rozpoczęły się już wiosenne prace, nie zabraknie w naszej ciekawostce też wątku rolniczego.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!