Zmarł ks. infułat Stanisław Grunt. Opuszcza nas założyciel wielu parafii

źródło fotografii - Diecezja Bydgoska
Ze smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci założyciela parafii w# Strzelcach Górnych, księdza infułata Stanisława Grunta, który zmarł w piątek 22 października. Pełnił on posługę proboszczowską w parafii św. Mikołaja w Fordonie w latach 1975-1989. Dzięki jego staraniom powstało wówczas sześć nowych parafii: Matki Boskiej Królowej Męczenników, św. Mateusza, św. Marka, św. Łukasza, św. Jana i św. Stanisława Kostki w Strzelcach Górnych. Od 1989r. pełnił funkcję ekonoma w Kurii Diecezjalnej w Pelplinie.
Był autorem wielu artykułów z dziedziny architektury sakralnej, socjologii duszpasterskiej i pastoralnej, m.in. książki pt. "Między Wyszogrodem a Strzelcami Górnymi", w której opisał dzieje parafii fordońskich i naszej - w Strzelcach Górnych.
Pogrzeb śp. ks. inf. Stanisława Grunta odbędzie się w Pelplinie w czwartek 28 października o godzinie 11.00.
Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie...
Materiał: Parafia Strzelce Górne/red.
fot. Parafia Strzelce Górne
fot. Parafia Strzelce Górne
Czytaj również
- Zmarł Jan Derdziński. Odszedł wiceprezes Klubu GKS Gryf Sicienko
- Wspomnienie o Piotrze Zielińskim. "Dobrze zasłużył się Ojczyźnie"
- Pożegnano przewodniczącą klubu seniora Annę Ciesielską. Odeszła na wieczny spoczynek
- Odeszła Regina Osińska. „Będzie nam Cię bardzo brakowało…”
- Przeszła na wieczny spoczynek Halina Bielińska. Zostawiła rodzinę w żalu i smutku
Dodaj komentarz
Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!