Dziś mamy 13 maja 2025, wtorek, imieniny obchodzą:
13 maja 2025

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Poznaj laureatów konkursu

Wyniki XXIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który odbył się 11 maja 2025 roku w Minikowie.

Przewodnicząca Jury Pani Izabella Byszewska

Komisja oceniająca produkty:
Izabella Byszewska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Dominik Orłowski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Izabela Chudzyńska – Politechnika Bydgoska

Komisja oceniająca potrawy:
Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Anna Sergott – Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Beata Darowska – Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

LAUREACI I WYRÓŻNIENI
NAJLEPSZY REGIONALNY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Masarnia Władysławowo Sp.J Zawistowski – Smażonka – świeżonka
Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze „MARIANKI” Bogdan Liczbik – półgęsek
Agnieszka i Waldemar Szczygielscy Rolniczy Handel Detaliczny – Polska surowa wędzona

I nagroda:
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
KGW Pturek – Szczupak pieczony w occie po pałucku
OL-MAT. Sp. z o.o. – Ryba po kruszwicku

I nagroda:
Podkategoria: produkty mleczne
Gospodarstwo Rolne Janusz Adamczyk – Twaróg długo dojrzewający

I nagroda:
Podkategoria: miody
Robert Gołasz Pasieka z tradycją – Miód pszczeli rzepakowy

Wyróżnienia:
Roman Olszewski P.W. „ANDRÓB” – Kiełbasa niedzwiedzia
„U Doroty” Smaki jak dawniej – Polędwica z przyprawami
Małgorzata Harbat Rolniczy Handel Detaliczny – Biały ser

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda:
Gospodarstwo sadownicze E.M.Chabowscy – Powidła z agrestu

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda nie przyznano

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda:
Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna w Sadkach – Chleb żytni na zakwasie

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Nie przyznano

Wyróżnienia:
Grażyna Jędrzejewska – Susz z jabłek „szara reneta”
Gospodarstwo Rolne Filip Kalisz – Mąka z młyna żarnowego, mąka Helfi
Rustykalna Piekarnia-Cukiernia Karolina Gołasz – Ciasto na fjucie buraczanym

W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
RHD Rościmin Marta Dominikowska – Sok z czerwonej porzeczki

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
Nie przyznano

Wyróżnienia:
Stowarzyszenie KGW „Jagna” – Syrop z czarnej morwy
Zajazd przy kominku Katarzyna Raniszewska – Mioduch gryczany
Danuta Janiszewska – Nalewka z derenia

Inne produkty regionalne:
I nagroda:
1.KGW Nowinka Nowy Ciechocinek – Kaszanka – kiszka

Wyróżnienia:
1.Krzysztof Leśniewski – Pałucki smalec z marchwią
2.Danuta Janiszewska – Grzybki leśne marynowane

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce
KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku

II miejsce
KGW Mrocza za Zupę pokrzywową z szarymi kluskami i Świeżonkę z Mroczy

III miejsce
KGW OsóWianki za Zupę szczawiową z jajkiem i Pieczonego królika z buraczkami i puree ziemniaczanym


Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2025” następujące produkty:
oraz potrawy:
1. KGW w Tupadłach za Rosół Staropolski z lanymi kluskami i Gęś po kujawsku
2. Schab pieczony P.W Andrób
3. Szynka kujawska z kością – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek
4. Węgorz wędzony w zalewie octowej OLMAT Sp. Zo.o.
5.Chleb Sadkowski Spółdzielnia Handlowo-produkcyjna Sadki
6.Brzozowskie serduszka – KGW w Brzozowie
7. Musztarda kcyńska jabłkowa – Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Spośród produktów nominowanych zostanie dokonany wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu. Następnie wręczone zostaną nagrody na Wielkim Finale Konkursu „Perła 2025”.

Wielki Finał XXIV edycji konkursu odbędzie się 27 września 2025 r. w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

materiał: KPODR Minikowo

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Renta socjalna. Ile wynosi i kto może ją otrzymać?

Renta socjalna to świadczenie, które nie jest uzależnione# ani od stażu pracy, ani od pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Aby jednak móc ją otrzymać, należy spełnić określone warunki. Od marca jej wysokość wzrosła do 1878,91 zł brutto.

(czytaj więcej)
0

Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.

(czytaj więcej)
0

To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.

(czytaj więcej)
0

Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.

(czytaj więcej)