Dziś mamy 6 maja 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
17 listopada 2021

Pyszne danie na bazie kaszy gryczanej. Doskonała potrawa na obiad i kolację

fot. pow.

fot. pow.

Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z# regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.

Składniki:

Ciasto:

• 400g mąki pszennej
• 200g masła
• 20g drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

• 200g kaszy gryczanej marki Halina
• 600g ziemniaków
• 300g twarogu
• 4 jajka
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mięty
• 1 łyżka natki pietruszki
• sól i pieprz

Metoda:

1. Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
3. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 3 3

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Ciekawostki z historii. Stare budynki sklepów w gminie

Niedziela to jak zawsze czas ciekawostek o gminie Sicienko. Dlatego też przychodzimy z# tymi rewelacyjnymi fotografiami wykonanymi w latach 70-80.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)