Smażona wołowina z ryżem jaśminowym i warzywami. Wypróbuj przepis
fot. pow.
Smażona wołowina w azjatyckim stylu z dodatkiem imbiru oraz# ryżu jaśminowego Britta to aromatyczne danie pełne warzyw i przypraw typowych dla wschodniej kuchni.
Składniki:
- 200g ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
- 300g wołowiny stekowej np. antrykot
- 100g fasolki szparagowej
- 100g groszku cukrowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka
- 4 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- Sól i pieprz
Metoda:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wołowinę pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
3. Warzywa umyć. Od fasolki odkroić końcówki. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać sos sojowy, cukier i ocet.
4. Na patelni rozgrzać mocno olej. Smażyć wołowinę przez 5 minut. Powinna się przyrumienić. Ściągnąć z patelni i odłożyć.
5. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i smażyć warzywa. Powinny nabrać koloru ale być wciąż chrupiące. Dodać czosnek z imbirem a po minucie, sos sojowy z cukrem i octem. Całość trzymać na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem jaśminowym
Smacznego!
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka
- Wielkanocne 2 w 1. Jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
- Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki
- Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
- Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny
Dodaj komentarz
Ciekawostki z historii. Stare budynki sklepów w gminie
Niedziela to jak zawsze czas ciekawostek o gminie Sicienko. Dlatego też przychodzimy z# tymi rewelacyjnymi fotografiami wykonanymi w latach 70-80.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!