Borowikowa w Zielonce. Finał inwestycji już blisko

fot. UG Białe Błota
Drugi etap budowy ulicy Borowikowej zbliża się do końca. Inwestycja# realizowana przez Gminę Białe Błota, obejmuje gruntowną przebudowę odcinka drogi o długości ok. 790 m. Po jej zakończeniu ulica Borowikowa w Zielonce zostanie włączona do układu komunikacyjnego dróg dojazdowych na terenie gminy.
Ekipy budowlane konsorcjum firm Dromaks, ułożyły jezdnię wykonaną z betonu asfaltowego. Jej szerokość wynosi 5,5m (z poszerzeniem na łuku do 7,2 m). Wybudowano także obustronne pobocze o szerokości 0,75m. Sąsiadujące z Borowikową posesje otrzymają zjazdy razem z chodnikami do każdej furtki, z kostki betonowej. Zadbano również o odwodnienie drogi: woda opadowa będzie odprowadzana poprzez odpowiednio ukształtowane spadki do rowów przydrożnych z obu stron ulicy.
Realizowany zgodnie z planem harmonogram inwestycji obejmuje przebudowę sieci elektroenergetycznej, telekomunikacyjnej i wodociągowej oraz zabezpieczenie i regulację sieci występujących ułożonych w obszarze budowanej drogi. Zgodnie z projektem obsiane również zostały trawą odcinki od krawędzi jezdni do granicy pasa drogowego.
Umowę na wykonanie prac budowlanych w ramach II etapu podpisano 24.11.2022r. z wyznaczonym terminem realizacji inwestycji do 24.07.2023 r. Jej koszt oszacowano na ponad 2,5 mln zł. Plac budowy został przekazany wykonawcy 01.12.2022r. Gmina pozyskała dofinansowanie z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg, które umożliwiło pokrycie połowy kosztów całego przedsięwzięcia.
Po zrealizowaniu wszystkich prac w ramach drugiego etapu, Borowikowa stanowić będzie spójną komunikacyjnie całość z przebudowanym wcześniej 200- metrowym odcinkiem, zapewniając sprawny i bezpieczny dojazd mieszkańcom.
Materiał: UG Białe Błota
Galeria





Czytaj również
Dodaj komentarz
Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!