Dziś mamy 29 lutego 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
20 czerwca 2023

III Jarmark Produktów Lokalnych. Pysznie, smacznie, zdrowo

fot.KP

fot.KP

Blisko 50 stoisk lokalnych producentów żywności można był odwiedzić w sobotę 17 czerwca na Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku.

Na początku pikniku padał deszcz, ale później zaświeciło słońce. Jarmark oficjalnie otworzył Wójt Gminy Sicienko Piotr Chudzyński. Następnie na scenę wkroczyli fascynaci kuchni regionalnej – Anna Kornelia Jędrzejewska, Mirosława Wilka i Krzysztof Leśniewski, którzy podzielili się z publicznością wiedzą o lokalnych produktach i przygotowywanych z nich potrawach. Desery zaprezentował Marcin Szukaj z restauracji Kuchnia by Marcin Szukaj. Zarówno dzieci jak i dorośli wzięli udział w konkursie picia soków na czas, które ufundowała miejscowa Grupa Producentów Owoców Galster z Wierzchucic.

Swe wyroby prezentowały lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia oraz goście z innych regionów Polski. Były sery, wędliny, słodkości, napoje, przetwory czy rękodzieło. – Przygotowałam pierogi z gęsiną oraz czarninę z kluskami – mówi Ludwika Mrówczyńska z Michalina. – Do konkursu zgłosiłam klopsy z grzybów w zalewie octowej, ale mam również ciasta m.in. sernik, babeczki z czekoladą i truskawkami oraz ciasto z dyni – prezentuje Arleta Bruska z KGW Michalin. Miody z owocami maliną czy jagodą przygotowali państwo Anna i Mariusz Wróblewscy z Pasieki Wędrowne z Doliny Noteci z Anielin. – Nie stosujemy żadnej chemii. Dlatego mamy ekologiczne wina. Aby pielęgnować grona winogron trzeba nawet przed nimi uklęknąć – wyjaśnia Agnieszka Siadak z Winnicy Irena. – Mamy wiele potraw w tym gołąbki z ryżem i tartalewki szpinakowe – mówi Maria Modrakowska z sołectwa Trzemiętowo. – Winnice prowadzimy od 6 lat. Na nasze wina Regen i Solaris posiadamy stosowne certyfikaty – informuje Agnieszka Białachowska z Winnicy pod Jabłonią w Wierzchucicach. KGW Teresin przygotowało m.in. gulasz węgierski z kaszą, tartuchę ziemniaczaną czy ciastka drożdżowe „wariaty”. Na stoisku Dąbrówki Nowej można było się posilić kiełbaskami z grilla czy sernikiem z rabarbarem. Natomiast na stoisku KGW w Zielonczynie były pyszne ciastka z maliną, pasztet z żurawiną oraz łazanki z kapustą.

Podczas Jarmarku nie zabrakło także zabawy przy muzyce – występ Wiesława Nowickiego zachęcił uczestników wydarzenia do wspólnego śpiewu i tańca.
Dla dzieci przygotowano warsztaty zielarskie oraz zapałkarskie. Można było poznać sowy, kucyki i kozy. Przygotowano efektowne pokazy kulinarne oraz wystawę makatek kuchennych Jolanty Grygiel. Na piknik przybyli również minister z kancelarii premiera Łukasz Schreiber oraz wicewojewoda kujawsko-pomorski Radosław Kempinski.

Na koniec rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Smaki Trzech Dolin” połączony z degustacją dla wszystkich chętnych. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Waldemara Sieńki, kujawsko-pomorskiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych oceniła 49 potraw. Laureatom przyznano nagrody ufundowane przez Lokalną Grupę Działania „Trzy Doliny Doliny”.

Wyniki:
Kategoria pierwsza – produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego
1. Schab suszony – Masarnia Władysławowo
2. Półmisek kozich serów – Kozia Manufaktura
3. Kawałek długo dojrzewającej karkówki z podkolanówkami – Maria Jakubczak

Kategoria druga – produkt spożywczy pochodzenia roślinnego
1. Wino z własnej winnicy nr 16 – Winnica IRENA z Wilczkowa pow. żniński
2. Konfitura z płatków róży damasceńskiej – Specjały spod strzechy
3. Klopsy z grzybów w zalewie octowej – Arleta Bruska z Michalina z pow. nakielskiego

Kategoria trzecia – gotowe potrawy
1. Mała czarna z kluseczkami - Aktywne Trzemiętowo
2. Królik na dziko z kluseczkami - KGW Michalin
3. Szynka wieprzowa w glazurze wiśniowej - KGW Nieżywięć gmina Bobrowiec, pow. Wągrowiec

Kategoria czwarta – produkty mieszane
1. Słodki powiew lata – Marta Borowicz
2. Nalewka z kwiatów magnolii – Arleta Bruska
3. Makowiec drożdżowy z kruszonką – Danuta Krzewska
Nagroda publiczności:
Zraz z kapustą kiszoną dla Koła Gospodyń Wiejskich w Kruszynie

Oceń artykuł: 14 23

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Śladami naszej historii. Okruchy Przeszłości

Niedaleko od bydgoskich rogatek, Przedmoście. Na wypadek konieczności prowadzenia wojny obronnej nie przewidywano# długotrwałych działań na Pomorzu, dlatego umocnienia obronne na tym terenie nie zostały w większym zakresie rozwinięte.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)